crumpets%2010-normal.jpg

Matkalla edelleen ollaan. Mutta kuten moni tietää Kanadalta puuttuu ikioma perinteinen keittiönsä, sen sijaan voisi äkkiä sanoa että muun muassa kaikki Euroopan keittiöt ovat täällä edustettuna. Eikä niiden leipomusnimikkeitä ole edes muutettu, vaan reilusti kerrotaan 'mikä maa mikä pulla'. Niinpä löytyy vitriineistä  Italian Tiramisua, Portugalin vaniljatorttuja, New Yorkin juustokakkuja, Italian unikkokorppuja, Englannin Crumpets.......Englannissa syödään aamiaisella tai teeaikaan  lämpöisiä Crumpetseja runsaan voin kera tai mielimarmelaatin, ehkä juustonkin. Kuvasta näette, ettei otsakkeeseen ole tarvittu suurtakaan mielikuvitusta. Teeleivän pinta on kuin pesusieni !
Lisään reseptin, koska kirjoitin sen talteen. Se saattaa olla kankeaa suomen kieltä, mutta lueskelen ja muutan.....Ensin kuitenkin maistelen toisen pienillä dino -juustoilla ja toisen suklaisella paseeratulla vadelmahillolla. Oikeaoppisestikin hiiri haluaisi niitä syödä hiirenkolossa Valion voin kera.

crumpet%20poikkileikkaus%20-normal.jpg

Englannissa kello viiden teellä ja toki myös aamiaisella nautitaan poikkeuksetta teeleipiä. Ne tarjoillaan lämpiminä, joissa sitten voi sulaa vajoten rapean pinnan reikiin. Sisältä naturel Crumpets on pehmeä ja mauton. Hiiren mielestä täysin mauton. Runsaan voin käytön ymmärtää - se karkoittaa mauttomuuden! Toisen leivän voi sitten herkutella makeasti hillon tai marmelaatin kera. Poikkileikkauskuva vahvistaa leivän hassunhauskan koostumuksen. Markkinoilla on eri valmistajien variaatioita suurissa pakkauksissa. Mutta niitä on hauska tehdä itsekin pieni erä. Ehkei ensimmäiset aina onnistu nappiin, mutta toinen erä jo varmasti. Leipomus ei ole vaikeatekoinen.


English-style Crumpets  eli teeleipä


Reseptistä tule 24 teeleipää ja  jos se on liikaa, niin reseptinhän voi aina puolittaa. Hiiri teki vain kuusi.
Ainekset 24 kpl:
3, 5 dl kevytmaitoa, lämmitettyä, mutta ei kiehuvaa
450 g  vehnäjauhoja
5 g kuivahiivaa
2 tl sokeria
n. 3, 5 dl  kädenlämpöistä vettä
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
kasvisruokaöljyä pannun voiteluun

Valmistus:
Sekoita keskenään maito, jauhot, hiiva ja sokeri. 
Lisää hiljakseen puolet vedestä samalla sekoittaen, kunnes taikina on paksua ja tasaista. 
Lisää loput vedet, kunnes taikina on kermamaista.
Peitä kelmulla ja jätä lämpimään nousemaan - noin 1- 2 tuntia.
Vatkaa suola ja leivinjauhe taikinaan.
Kuumenna, mutta ei 'savuamispisteeseen'  paksupohjainen paistinpannu tai lettupannu .
Kostuta talouspaperi hieman öljyyn ja rasvaa pannunpohja. 
Harvalla on tarvittavat crumpets formut, niin suositan lettupannua ainakin ensikokeiluihin. 

Aseta yksi rengas lämmitetylle pannulle, lisää tarpeeksi taikinaa renkaan sisään. 
Anna paistua 5 minuuttia - pintaan pitäisi ilmestyä pieniä reikiä.  Käännä crumpet ja kypsennä vielä kaksi kolme minuuttia.
Toista sama lopulla ltaikinalla. 
Nosta valmiit teeleivät ritilälle jäähtymään.  
Lämmitä leivänpaahtimessa tai grillissä ennen tarjoilua. 
Tarjoile runsaan voin kera englantilaisittain tai levitä pintaan hilloa.

Hiiren maistama suklaa-vadelmahillo oli makoisaa, suklaan hieman sulaessa lämpimällä pinnalla.

HUOMAUTUS: Jos taikina tihkuu rengaan alta, se on liian löysää, liian ohutta, vispaa joukkoon enemmän jauhoja. Jos crumpet on raskas ja ilman reikiä, taikina on liian paksua, lisää vettä.

Ei kanadalainen keittiö ihan köyhä ole, sillä erilaista kahvileipää syntyy vaahterasiirapin kera ja onhan heillä toki perinteinen ja ikioma voitorttunsa! Siitä ensi viikolla.
nami-hiiri