Lunta tulvillaan on raikas talvisää.... Joulu meni, mutta talvi on parhaimmillaan ainakin Suomessa nami-hiiren olettamuksen mukaan. Hiiren retket johtavat aivan kohta hieman toisaalle ja karttaa tutkiessa, neuvoja kysellessä tuli eilen mukavaa ja makeaa viestiä reseptien ja linkkien kera. Leipomuksesta hieman myöhemmin, kun hiiri on ensin maistanut alkuperäisiä. Linkeistäkään ei ollut heti suoranaista apua omiin kokeiluihin, vaikka parvekkeella oli uutta puhdasta lunta. Naapurin kissantassun jälkiäkään ei näkynyt edes alhaalla puutarhan hangilla. Ongelmana oli pakkasasteiden vähyys. Eihän -6°C voi olla talvipakkanen.
Ei ole vielä kevät kohdemaassakaan, mutta koska viestin yhteen vinkkiin tarvitaan nimenomaan vaahterasiirappia, niin siitä ensin hieman nippeliä:
Valuva vaahteran mahla on yksi ensimmäisistä aikanaan lähestyvän kevään merkeistä. Lämmin, aurinkoinen päivä noin +5°C ja pakkasyön -5°C ovat ihanne olosuhteet mahlan virtaamiselle. Kausi yleensä kestää neljästä kuuteen viikkoon. Runsainta mahlan virtaus on vain 10 - 20 päivää. Satokausi päättyy lämpimien kevätöiden myötä.
”Vaahterasiirappitikkarit syntyvät pakkashangella” !
Hiirelle tuli mieleen heti lapsuus, jolloin Isän kanssa tehtiin nekkuja Äidin uunista napatun reunapellin avulla. Lunta pellille ja siihen pieniä voipaperituutteja pystyyn. Isä kaatoi kattilasta kuumaa siirappikeitosta ja minä sain laittaa niihin karkkitikut. Olin kuulema oikein hyvänä apuna ! Maku on muistissa. Makeaa hyvää imeskeltävää ja loppu oli parasta, kun nekku venyi ja venyi suun lämmössä. Pidin niistä enemmän, joissa oli pähkinärouhetta sekoitettu mukaan.
Eilen sain siis viestiä, jossa kerrottiin vaahterasiirappien teosta lumihangen jäädytetyllä pinnalla ! Koska pakkasta ei ollut riittämiin, niin lainasin kuvia, joista käy selväksi valmistustapa.
Tarvitaan Vaahterasiirappia, paksupohjainen teräskattila ja elintarvikemittari.
1. Puhdas 100% vaahterasiirappi kaadetaan paksupohjaiseen teräskattilaan ja keitetään hitaasti mittarin noustessa aina 100°C:seen ennen kuin sitä aletaan kaataa jäisen lumen päälle.
2. Ennen kaatamista, sinun on varmistettava, että lumi on ’tampattu’ tasaiseksi ja kun kaadat siihen vettä, se jäätyy jääpinnaksi.
3. Kaada vana vaahterasiirappia jäädytetylle pinnalle ja laita karkki- tai jäätelötikku vanan toiseen päähän.
4. Odota rauhallisesti vähintään 25 sekuntia, jotta siirappi hieman kohmettuu.
5. Kun 25-30 sekuntia on kulunut, niin voit aloittaa vaahterasiirappivanan rullauksen tikulle. Paina samalla tikkua hieman alaspäin.
6. Lopputulos voi olla hyvinkin taiteellinen tai sitten nekkumainen kartio.
7. Lipaise kielellä ja tunne vaahterasiirappinekun hieno aromi ¨
Tämä on yksi mukava liiketoimintaidea suuren valtameren takana. Osa kioskeista tarjoilee/myy jäistä vaahterasiirappia haperoina levyinä pahvisella ’hotdog’ alustalla, hintaan $2.50 eli noin 1.80 €.
Kuva Dan Sukkerin kuvapankista
Mutta ne pienen tytön tyllerön nekut eivät olleet vaahterasiirappia. Varmaa on myös, ettei Isä ollut reseptiä netistä surffaillut. Mistä lie löytänyt ? Ehkä kenties Hesarin tai Kotilieden sivuilta? Ehkä hän oli selaillut Äitini kummiltaan saaman vihreäkantisen "Kotiruokaa" -keittokirjan kellastuneita sivuja. Mutta sen tiedän, että ne talviset tammi-helmikuun pakkaspäivät olivat makeita, jolloin sai itse tehtyjä nekkuja. Se on muistissa, kuin eilinen päivä !
Vanhanajan tikkunekut
3 dl kuohukermaa
2¼ dl siirappia
3 dl sokeria
1 dl korppujauhoja
50 g rouhittuja manteleita
Puisia tai muovisia makeis- tai jäätelötikkuja, grillitikun pätkä käy myös.
Pieniä ruuanlaittopaperisia kartioita noin 25 – 30 kpl
- Leikkaa esimerkiksi SAGA ruoanlaittopaperista tai leivinpaperista muutamia pieniä noin 15 x 15 cm kokoisia paloja ja kierrä ne kartioiksi, nipistä kärki ja kierrä kerran. Työnnä kartiot sokerilla täytettyyn astiaan, niin että ne pysyvät muodossaan.
1. Kaada kerma, siirappi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta välillä sekoittaen niin kauan, kunnes pisara seosta kylmään veteen tiputettuna hyytyy.
2. Lisää korppujauhot seokseen ja keitä vielä muutama minuutti.
3. Lisää mantelirouhe ja sekoita.
4. Jaa massa kartioihin ja lisää tikut.
5. Anna nekkujen jähmettyä kylmässä. Säilytä myös jääkaapissa.
Ole huolellinen ja varovainen kuuman nekkumassan kanssa. Älä anna pienten lasten touhuta silloin ympärilläsi, kun itse keität/käsittelet kuumaa massaa.
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !