'Maitohillo' tai 'Maitohillon hymy' on paksu, sileä, makea kinuskikastiketta muistuttava maidosta ja sokerista keitetty ihanuus! Tämä erikoisuus on kotoisin Normandian alueelta Ranskasta. Tietenkin sen löytää nykyisin miltei kaikkialta maailmasta minne ranskalaisia on Normandiasta muuttanut
'Confiture de lait' soveltuu makeana mausteena mm. leivän tai pannukakun päälle, marjojen kanssa tai leivonnaisiin. Hiiri pistelee ’maitohilloa’ suuhunsa lusikalla purkista suoraan. Puolukkahillo on toinen, joka ei leivän päälle ehdi istahtaan!
 

  Confiture de Lait, Milk Jam, Dulce de Leche   
1 l punaista maitoa
 1/2 kg sokeria 
1 halkaistu vaniljatanko (tai kahvia tai likööriä).
 
Nami-hiiri neuvoo aina ensin kokeilemaan‚ vaikkei kukaan kysyisi mitään, sitä aitoa 'naturel’ hilloa, leipomusta, paistosta... ja seuraavan kerran vasta säveltämään omiaan. Moni jää ihanista makuelämyksistä paitsi, kun ryntäilee suin päin muuntelemaan vuosikymmeniä, jopa satoja vuosia vanhoja reseptejä.
Ja sitten keittelemään:  Huuhtele kattila kylmällä vedellä, ÄLÄ kuivaa. Kuumenna maito toisessa astiassa ja kaada sitten pintakosteaan keittoastiaan/pataan. Lisää joukkoon sokeri sekä mauste, jos päätät kokeilla 'ei naturel’ versiota. Kiehauta ja keittele sitten hyvin matalalla lämmöllä. Muista alkuvaiheessa hämmentää huolella puisella kauhalla. Se estää pinnan ihon eli kuoren muodostumisen.Varo pohjaan palamista!
Kun keitos paksunee sen väri alkaa muuttua.  Aikaa valmistukseen kuluu noin 40 tai 50 minuuttia - tarkista jääkö seos lusikkaan, kun kosketat lusikalla kylmää pintaa ja kallistat lusikkaa.
Purkita normaalisti hillon tapaan ja säilytä jääkaapissa. 
 
Herkku sinänsä ei ole nami-hiirelle uusi tuttavuus. Se on jokseenkin käytännössä sitä samaa, mitä saadaan keittämällä kondensoitua maitoa ja sokeria riittävän pitkään eli muistuttaa todella paljon paksua toffee- tai kinuskikastiketta, mutta ei ole niin makeaa ja koostumus on hienostuneen sileää .
 
Miten kummassa kielellä pyörii vanhaa 'Maija' - makeista muistuttava maku ?
 
nami-hiiri