Ei täällä mehiläiset lentele. On sadellut hiljakseen uutta lunta kadonneen tilalle.
Eikä nami-hiirikäänole seonnut, vaikka kirjoittelee mehiläisistä. Jos joku on pistänyt, niin se on ollut 'kakkukärpänen'. Tämä leipomus on vanha, hyvin vanha saksalainen leipomus. Se vain tuli mieleen Dr. Oetkeriätutkiessa. Resepti jota itse olen käyttänyt on heidän kokoelmastaan. Vanhat reseptit ovat toisinaan mutkikkaita. Toisinaan firmat tekevät sen mutkikkuuden asioihin, kuten tällä kertaa Dr. Oetker, joka luonnollisesti ujuttaa joukkoon omia tuotteitaan mahdollisimman paljon. Mutta asiakas eli leipoja päättää viime kädessä mitä käyttää, mitä ei. Nami-hiiren kolossa muutellaan reseptejä pienempään suuntaan tai vaihdellaan aineita, jos jotain ei löydy. Alla on kuitenkin se Dr. Oetkerinantama resepti.
"Mehiläisen pisto eli Biennenstich"
1. Hiivataikina:
200 ml maitoa
50 g voita
375 g jauhoja
1 pss. Dr. Oetker kuivahiivaa
50 g sokeria
1 pss. Dr. Oetker vaniliinisokeria
1 ripaus suolaa
50 g voita
375 g jauhoja
1 pss. Dr. Oetker kuivahiivaa
50 g sokeria
1 pss. Dr. Oetker vaniliinisokeria
1 ripaus suolaa
1 isohko kananmuna
2. Päällys:
150 g voita
100 g sokeria
1 pss. Dr. Oetker vaniliinisokeria
1 1/2 rkl hunajaa
4 rkl kuohukermaa
100 g sokeria
1 pss. Dr. Oetker vaniliinisokeria
1 1/2 rkl hunajaa
4 rkl kuohukermaa
200 g mantelilastuja
Täyte:
2 pkt. Dr. Oetker Original vanukasjauhetta
750 ml maitoa
100 g sokeria
100 g voita
750 ml maitoa
100 g sokeria
100 g voita
1. Hiivataikina: Lämmitä maito pienessä kattilassa ja sulata voi siinä.
Sekoita jauhot ja kuivahiiva huolellisesti. Lisää muut aineet , sekä lämmin maito-rasvan seos. Sekoita taikinakoukuilla ensin alimmalla nopeudella, sitten korkeimmalla tasolla noin 5 minuuttia, kunnes taikina on sileä. Peitä taikina ja nostata lämpimässä paikassa kunnes se on kaksinkertaistanut kokonsa.
2. Päällys: Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri, hunaja ja kerma ensin pienellä lämmöllä ja kuumenna nopeasti kiehuvaksi. Sekoita joukkoon mantelit. Jäähdytä seosta sekoitellen.
Ripottele taikinaan kevyesti jauhoja, kaada kevyesti jauhotetulle alustalle, vaivaa hetki ja kauli arkille.
Levitä kuorrutus tasaisesti taikinan päälle ja kohota taikina uudestaan kaksinkertaiseksi.
Paista 200°C keskitasolla, noin 15-20 min.
Anna jäähtyä.
Leikkaa levy pystysuunnassa neljään osaan ja leikkaa jokainen pala kahtia vaakatasossa.
3. Täytä tekemälläsi vaniljatäytteellä ja nauti!
Reseptistä tulee 12 pientä tai ne yhden pellillisen neljä suurenpaa neliökakkua. Leipomusta voi sitten halutessaan hieman muunnella mansikkatomusokeria käyttäen tai mantelilastujen asemasta ripotella kookoshiutaleita tai lastuja, käyttää vaniljan asemasta kookosjauhetta...... - Maistuu hyvälle, vaikkei aidosta 'mehiläisen pistosta' voikkaan silloin enää puhua.
Tämä ruokalautasella oleva leipomus on makeaa ja hyvää, pullamaista kakkua. Lakki ei kuulu olla vinossa. Hiiri laittoi sen lukijoita varten, jotta näkyy alkuperäisen kakun täytteen sileys. Ilman pursotusten koristeita jo vuodelta 1500! Hiiren mielestä tämä leipomus tuo jotenkin laskiaspullanmieleen, mutta sitä se ei ole.
Ei löytynyt minkäänlaista hauskaa tarinaa nimestä. Useimmissa oli vain maininta siitä, että jossakin vaiheessa on mehiläinen istuskellut kakulla ja pistellyt sitä saadaksen mantelin seasta hunajaa!
Nami-hiiri koristeli oman kakkunsa kukin, joka ei oikeasti kuulu asiaan - missä mehiläisiä, siellä kukkia.
Nykyään tätä aitosaksalaista kakkua tapaa myös muffinsin muodossa. Silloin on käytetty muffinssitaikinaa ilman hiivaa ja paistettu formuissa.
"Mehiläisen pisto muffinssin tapaan"
75 ml kermaa
25 g hunajaa,
25 g sokeria
150 g mantelilastuja
2 kananmunaa
100 g sokeria
75 ml hyvää öljyä
300 g hapankermaa tai kermaviiliä
250 g jauhoja
1 tl leivinpulveria
300 g hapankermaa tai kermaviiliä
250 g jauhoja
1 tl leivinpulveria
50 g jauhettua mantelia
täytteeksi vaikka
200g maustamatonta tuorejuustoa tai vaniliinilla maustettua
5 rkl tomusokeria (tai mansikkatomusokeria)
5 rkl tomusokeria (tai mansikkatomusokeria)
Kerma, hunaja ja sokeri keitetään kattilassa hiljalleen noin 3 minuuttia. Sekoita joukkoon mantelilastut ja anna sen jäähtyä.
Sillä välin vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää öljy ja hapankerma tai kermaviili. Sekoita joukkoon jauhot, leivinjauhe ja hienonnettu manteli.
Jaa taikina muffinssipeltiin tai paperiformuihin (2/3) ja laita manteli-hunaja-sokeriseosta pintaan.
Paista 180°C asteessa noin 25 minuuttia.
Sekoita tuorejuusto ja tomusokeri.
Halkaise jäähtyneet muffinssit horisontaalisesti ja täytä tuorejuustolla.
nami-hiiri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !