Alkujaan mausteinen hollantilainen ’Speculaas Koekies’ on tehty vain jouluun, mutta nykyään niitä syödään tehdasvalmisteisina ympäri vuoden Euroopassa.
Perinteistä pidetään kuitenkin kiinni ja keksien avulla tehdään jos jonkinlaista kakkuherkkua. Arkisemman näköiset pyöreät Digestivet korvataan mausteisilla ’suorakaiteilla’. No kakussa ei keksin muoto ole oleellinen seikka, sillä kaikki ovat murusina, mutta Specullaasin’ hieno maku antaa vanhaankin reseptiin uutta nautintoa.
600 g tummaa suklaata
450 g kermaa
175 g voita
300 g Speculaas keksejä
 sekä 
50 g tummaa suklaata 
18 kuorittua mantelia, kaakaojauhetta tomutukseen
1 pakastepussi
leivinpaperia
1. Riko suklaa paloiksi. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja sulata joukkoon suklaa sekoittaen. Anna jäähtyä jääkaapissa 1 ½ tai 2 tuntia.
2. Sulata voi miedolla lämmöllä. Laita keksit pakastuspussiin ja sulje pussi. Murenna keksit kaulimen avulla. Yhdistä voisula ja muruset hyvin sekoittaen. Painele seos kakkuvuoan pohjalle.
3. Vatkaa suklaa-kermaseos kuohkeaksi noin 1 minuutti sähkövatkaimella ja levitä noin 3/4 osaa vuokaan voi-murustuksen päälle.
Koristele kakku jäljellä olevalla suklaa-kermaseoksella, käyttäen isoa tähtityllaa. Laita jääkaappiin 2-3 tunniksi.
4. Paloittele myös erillään oleva suklaa ja sulata vesihauteessa. Kasta kuoritut mantelit puolittain suklaaseen ja anna kuivua voipaperilla. Ripottele kakun pinnalle säästeliäästi kaakaojauhetta, laita yksi osin suklaaseen kastettu manteli jokaisen pursotuksen päälle.
nami-hiiri