Suomessa äitienpäivän viettoon kuuluvat perinteisesti kortit, ruusut, lahjat ja äidille vuoteeseen tuotu aamiainen. Äitienpäivä ei saisi kuitenkaan olla vain traditioiden noudattamista. Äitienpäivän ydinasian pitäisi olla äidille annetussa arvostuksessa ja siinä, että äiti saisi edes äitienpäivänä levätä ja tehdä itselleen mieluisia asioita. 
Viime vuonna oli monessa blogissa tuntemattoman kirjoittajan kaunis ajatus: "Kun et tullut ajatelleeksi, että huomasin, näin sinun laittavan ensimmäisen maalaukseni jääkaapin oveen ja halusin heti maalata toisen. ..." 
Positiivarin sähköpostiini tuleva "Ajatusten aamiainen", joka vie pienen hetken lukuaikaa, on mukava aloitus päivälle. Pari päivää sitten oli lyhyt hauska pieni tarina. Se oli merkattu otsakkeella: 
        ”Taitavat äidit" 
Lapset ryhtyivät syntymäpäiväkutsuilla kehumaan äitejään. ”Minun äiti tekee maailman parhaat piirakat!”, sanoi yksi. Toinen yhtyi puheeseen: ”Minun äitini soittaa pianoa paremmin, kuin kukaan muu.” Hento pikkuneiti osoitti leninkiään ja sanoi: ”Minun äitini tekemät leningit ovat kauniimpia, kuin kaupasta ostetut.”  Yhdellä pojalla ei näyttänyt olevan mitään sanottavaa. Kaikki tuijottivat häntä, kunnes joku kysyi: ”Eikö sinun äitisi osaa tehdä mitään?” Suu täynnä kakkua poika mumisi: ”En tiedä.” Sitten hänen silmänsä kirkastuivat. ”Hänen kanssaan on helppo ja mukava elää.”
Nami-hiiri haluaisi olla juuri tuollainen äiti – jonka kanssa on ollut - ja on helppo elää!
  

Historiasta:
Äitienpäivän vieton juuret johtavat syvälle historiaan. Antiikin Kreikassa vietettiin keväisin jumalten äidin juhlia ja 1600-luvun Englannissa juhla oli Mothering Day. Se oli palvelijoiden yleinen vapaapäivä, jolloin perheistään erossa asuneet nuoret piiat ja rengit saattoivat mennä vierailulle äitinsä luo.
Varsinaisesti äitienpäivän vieton katsotaan kuitenkin lähteneen liikkeelle USA:sta, kun Länsi-Virginiasta kotoisin oleva Anna Jarvis järjesti kirkossa äitinsä muistoksi juhlan. Äitienpäivän viettoa oli ehdottanut jo vuonna 1872 runoilija Julia Ward Howe, joka järjesti kotikaupungissaan Bostonissa äitienpäivän tapahtumia.
Howelle äitienpäivä oli rauhalle omistettu päivä. Jarvis vei kuitenkin äitienpäivän puolesta kampanjoinnin kansalliselle tasolle ja vuonna 1912 ajatus äitien kalendaarisesta muistamisesta oli saanut jo niin laajan kannatuksen, että aatteen edistämiseksi perustettiin Mother's Day International Association. Äitienpäivä virallistettiin Yhdysvalloissa vuonna 1914, kun presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti kongressin tekemän päätöksen. Yhdysvalloista äitienpäiväperinne levisi sittemmin ympäri maailman. Kaupallisuus ei miellyttänyt idean äitiä ja hän itse kääntyi myöhemmin äitienpäivää vastaan. Anna Jarvis katui ajamaansa asiaa jo vuonna 1923 huomattuaan, että kauppamiehet hyödynsivät äitienpäivää. Jarvisin mukaan äitienpäivässä oli tarkoitus olla kyse kunnioittamisesta, ei kaupallisuudesta. 
Suomessa äitienpäivän viettoa ehdotti vuonna 1918 kouluneuvos Vilho Reima, joka oli tutustunut äitienpäivän viettoon Yhdysvalloissa. Samana keväänä pidettiin jo joitakin yksittäisiä äitienpäivänjuhlia. Seuraavana vuonna äitienpäivää juhlittiin jo sadoissa paikoissa ympäri Suomea, kun pelastusarmeija alkoi järjestää äitienpäivän juhlia. Alkuun äitienpäivää vietettiin toukokuun kolmantena sunnuntaina. Nykyisenä ajankohtana, toukokuun toisena sunnuntaina, äitienpäivää on vietetty vuodesta 1927.
Nami-hiiri löysi yli 70 maata, joissa  vietetään äitienpäivää, päivät ja juhlimistavat tosin vaihtelevat. Päivä on omistettu äideille, isoäideille, puolisoiden äideille eli anopeille. Toukokuu on suosituin kuukausi, vaikkei se kaikkialla olekaan se toinen sunnuntai. Kuukausista ainoastaan tammi-, huhti-, heinä- sekä syyskuu ovat ilman äitienpäivää. Etsiessään tietoja, koki hiiri itse pienoisen järkytyksen, kun tuoreessa espanjalaisessa päivälehdessä oli mainos: "Laser-nuorennus äidille 50% alennuksella.“ Mitä mahtaa pyöriä itse äitien mielessä näin suorasta vihjeestä?
nami-hiiri