16. syyskuuta 2009

Kahvia kansainvälisesti - Coffee, Café, Kaffee, Kaffe, , Caffe, KafeoTampereen Kauppahallin seinällä on tai ainakin oli ennen kyltti, jossa luki: "Saa juara tassilta." Sehän tarkoittaa, että kahvin saa juoda lautaselta, kohottaa kahden käden varassa huulille ja hörppätä.  Mutta saako ilmasillan syntymään, se on jo taitolaji! Tassihan kohotetaan silloin vain neljän sormen varassa. Onkohan tarua vai totta 12cm ilmasilta !?
'Tassi' tulee ranskan kielen sanasta tasse, joka on matala kulho, pieni liemimalja. Sitä käytetään Ranskassa maitokahvikuppina. Kun juodaa maljasta, se tapahtuu  en tasse.
Aikoinaan kahvikupit olivat korvattomia. Oli mukava lämmitellä sormia kuuman kulhon ympärillä viileässäkin huoneessa tai ulkona ennen kahvin sisäistä lämmitystä. - Aivan äskettäinkin olen nauttinut katukahvilassa kahvia lasista, ilman korvia, käsiä lämmitellen hiljaa hiipivässä syksyssä.
mmittäähän kahvi toki heinäkuussakin -  iäkkäämpi suomalainen muistaa, kun pellolla otettiin esille patenttikorkkinen limonadipullo, joka oli sujautettu paksuun villasukkaan - kahvia parhaimmillaan. Tai se termosmukillinen, joka nautittiin syysmyrskyssä, mökin kuistilla,  metsästysretkellä, hiihtoretkellä....
Suomalainen kaffeplörö on sukua irlantilaiselle kahville, johon on ollut tapana lisätä miestä väkevämpää, joko rommia, viinaa tai viskiä. Mutta suomalaisessa kupissa plörön päällä ei kellu kermaa. - Joistain ravintoloista se  löytyy oikein listalta. Tekevätköhän ne  sen muuten oikein? Kupin pohjalle puhdistettu lantti, sen päälle kaadetaan kahvia sen verran, että se häviää näkyvistä. Sitten kaadetaan kuppiin kirkasta niin paljon, että lantti tulee taas näkyviin. - Ranskasta löytyy lisää erilaisia sukulaisia yhdistelmälle 'kahvi ja alkoholi', café arrosé.
Suomalaisen kahvin paremmuudesta en tiedä, mutta se maistuu erilaiselta, hapokkaammalta, kuin maailmalla paahdetut. Ehkä ulkomaisista puuttuu se oikea mitta 'kaksi kukkuraista teelusikallista kupillista kohden'. Siksi kai muutin ulkomaille kahvipurkki kainalossa. Mutta milloin istun kahvilassa tilaan useimmiten espressoa isonkin kakkupalan seuraksi. Espresso maistuu kotimaan rajojen ulkopuolella paremmalta. 
Kaukana Sumatralla, Kingstonin vuorilla viljeltävää 'Kopi Luwakia', josta parhaimmillaan pyydetään 600€ kilolta, en ole tietoisesti juonut. Enkä usko sitä ostavanikaan, perustellen sillä,  että toinen siihen rinnastettavissa oleva lajike, Jamaican 'Blue Mountain', 125€ kilolta, oli pienoinen pettymys. Maku ei ollut niin aromirikas ja laadukas, kuin hinta antoi ymmärtää. - On  selvää, että kallishintaiset laadut seisovat kaupoissa tai kahviloissa pidenpään ja väljehtyvät, vaikka toisin väitetään. Kahvi on herkkä tuoretuote ja sen oikea varastointipaikka olisi pakastin. Tämän niksin olen oppinut Robert's Coffeen Robertilta. - Kahvin maku ei ole sivuseikka. Mieluummin olen ilman ja kärsin puutteen aiheuttaman päänsärynkin, kuin juon kahvia, jossa vettä ei ole säästelty. Tai vastaavasti tervan mustaa kuumaa juomaa, jonka keittäjä on laskuissaan seonnut ja lisäillyt omiaan! - Ja niiden uusien toinen toistaan hienompien 'paina nappia'-koneiden kahvista voi olla mieltä jos toistakin. Mutta kiireisenä aamuna elämä yksinkertaistuu, kun ei tarvitse vahtia kuparipannun vieressä!
Siitä plöröstä en tiedä maistamatta, mutta kahvilla maustetut täytekakut ja jälkiruuat ovat suurta herkkuani, heti suklaan jälkeen!    

        
' Suolaisen makea kahvitorttu' vanhan Pauligin reseptin mukkaan:
Pohja:
200g makeita Digestive-grahamkeksejä
1 tl kanelia
100g voita
Täyte:
2 tlk raejuustoa
1 1/2 dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl erittäin vahvaa kahvijuomaa
1 rkl liivatejauhetta
Koristeeksi:
pähkinärouhetta, kanelia 
  • Murskaa keksit, lisää joukkoon kaneli ja sulatettu voi. Sekoita ja levitä muruseos piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
  • Liota liivatejauhe hyvin sekoittaen kuumaan kahvijuomaan.
  • Vatkaa munat vaahdoksi, samoin kerma.
  • Sekoita raejuuston joukkoon fariinisokeri, vanilliinisokeri, munavaahto, kahvi-liivateseos, sekä lopuksi kermavaahto.
  • Kaada täyte pohjan päälle. Koristele pähkinärouheella ja kanelilla ja hyydytä torttu jääkaapissa.
  • Huomasithan, ettet tarvitse lainkaan uunia. !
nami-hiiriKommentit :
Claire S. kirjoitti 22.9.2009 klo 02.10 
Toi 'plörö' toi mieleen vaarini. Se oli aika yleinen 'lauantai-tapahtuma' maaseudulla. Aikoinaan siitä luettiin useasta kirjastakin.

Aurora kirjoitti 18.10.2009 klo 21.04
Eksyin oikein ajan kanssa lukemaan - saat hyvälle mielelle !

Anni kirjoitti 21.10.2009 klo 20.25
Hiphei, piti vain sanomani että irlantilainen kahvi 'irish coffee' ei ole mikään aito ja alkuperäinen irkkujuttu vaan (ainakin tarinan mukaan) Shannonin lentokentällä turistien juotavaksi kehitelty drinksu.

    nami-hiiri kirjoitti 22.10.2009 klo 00.46
Anni, 'sukua' on niin monenlaista :D Pikku-serkkuja ja sukuun naituja, kuten miniät ja vävyt. Mutta       vakavasti ottaen, kaikkea lukemaani en aina viitsi tarkistaa, sillä jutut ovat joskus niin hauskoja ! Mutta arvostan, että luit tarkkaan. Tule toistekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !