11. maaliskuuta 2016

"Pardulas" makea pääsiäispöydän herkku !



Pardulas  Italian Sisiliasta on tyypillinen makea Pääsiäisherkku.

Valmistuksessa olen käytetty pientä eri kokeiluihin pohjautuvia muutoksia  linkistä:
http://www.sardegna.com/en/blog/sardinian-sweets-pardulas-easter

Ainekset 4 hengelle:
Pohjataikina:

250 g vehnäjauhoja  ( mannajauhoja ) 
50 g voita paloiteltuna ( ennen perinteisesti käytettiin aina laardia )
ripaus suolaa
1-2 tl juoksevaa hunajaa
4 rkl vettä

Täyte:

500 g Ricotta -juustoa
70-80 g sokeria
1 kananmunan keltuainen
0,5 g sahramia ( lipuke )
 ½ sitruunan raastettu kuori
1/2   appelsiinin raastettu kuori
( rusinoita 1 rkl )
1 valkuainen 
hieman suolaa

Koristeluun voi halutessaan käyttää tomusokeria, strösseliä,  hunajaa….

Tee näin: 

  • Sekoita jauhot, suola ja voi  hiero tasaiseksi hieman murenevaksi massaksi.  Lisää hunaja ja vesi, sekoita kaikki nopeasti tasaiseksi ’tahnaksi’, mutta älä vaivaa, tee pallo ja peitä se kulhoon ja anna  levätä ainakin tunti mielellään enemmän. 
  • Sekoita keskenään Ricotta, sokeri, 1 keltuainen, sahrami ja sitruunan ja appelsiinin kuori raaste. Sekoita. Lisää joukkoon lopuksi vielä kovaksi vispattu valkuais-suolavaahto ja sekoita täyte tasaiseksi.
  • Ota taikina jääkaapista ja jaa se pieniin annoksiin ja kaulaa ne ohueksi 1-2 mm paksuisiksi pyörylöiksi TAI  ota esim. juomalasilla isosta kaulitusta taikinasta tarvittava määrä torttujen pohjia 10 cm halkaisijaltaan.  Laita läpyskät tai ’korit hetkeksi vielä jääkaappiin kylmenemään.
- -  jos laitoit läpysköitä jääkaappiin, niin laita jokaisen keskelle hieman täytettä .ja ”nipistä” reunat täytteen ympärille niin, että syntyy ikäänkuin pieni kori.
- - jos teit korit valmiiksi, niin täytä nyt pesä täytteellä. 
   

  • Paista  180 -asteisen uunin alatasolla noin 20-25 min hieman koosta riippuen, jotta pinta saa hieman väriä.
  • Anna paistoksien jäähtyä ....ja koristele ainakin osa. 
  • Nauti aito sisilialainen Pääsiäisen herkku jälkiruokana hunajan kanssa tai kahvi hetken herkkuna modernisti nonparellein.


Mistään ei ole nami-hiiri löytänyt varsinaista tämän leipomuksen historiikkiä. Ei edes sellaista tarinaa, että tumpelo kokinapulainen olisi tunaroinut jotain....mutta sitä mainostetaan aitona Pääsiäisen leipomuksena italialaisissa lehdissä, sekä blogeissa, samoin Sisilian matkailumainoksissa.

Lähivuosina on ollut pientä muutos, kun herkullisen piiraan kokoa on selvästikin suurennettu, mutta täytteen on syytä silloin olla kiinteänpää, ettei uunissä käy hupsusti….ja täyte valu yli matalan reunan.

Näit muuten aivan oikein - nami-hiiri leikkasi läpysköiden reunat askartelusaksilla. Niistä tuli hauskemmat, kuin taikinapyörällä.

nami-hiiri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !