27. heinäkuuta 2009

Macarons


            


Maailmalla pieni kahvipöytien herkku tuntee nimen Macarons, mutta Sveitsissä se on 'Luxemburgerli'.

Ranskalaisen vuonna 1862 perustetun Laduréen Macaronsit ovat tänä päivänä kirkkaan värisiä ja makuja on todella paljon. Joka kuukausi ilmestyy uusi maku, kuten Zürihin Sprünglillekin. Ja koska kaikki yksittäiset maut ovat jo käytetty, niin tänään uutuudet ovat mitä ihmeellisimpiä makujen sinfonioita. Macaronsien ulko-asussa ollaan pysytty lähes alkuperäisessä ja koristelemattomassa muodossa. Mainittakoon, että ranskalaisen Laduréen pikku kakkuset ovat edenneet herkku-urallaan filmitähdiksi asti. Niillä oli huomattava osa Sofia Coppolan vuonna 2006 valmistuneessa elokuvassa 'Marie Antoinette'. - Yksistään Laduréen luxus-liikkeet myyvät Macarons kakkusia päivittäin 12.000 kappaletta, vuositasolla reilut neljä miljoonaa.
                    
Pieni sadangramman rasia sisältää ostajansa valitsemat 12 Macaronsia. Hintaa rasialle tulee noin 6€. Ja olipa rasia mistä tahansa ostettu, hienot elementit omaava tai konditorian asiallisempi ja arkisempi rasia, niin kaikille on yhteistä se, että yhden Macaron kakun maistettuaan, on maistettava vielä toinenkin, kolmas..... Kahdeksannen jälkeen on jo hieman yli makea olo, mutta mitä niitä loppujakaan säästämään! Tyhjä rasia kädessä huomaa jo miettivänsä, josko ensi kerralla maistaisi Champagne, laventeli, lakritsa, pistazia makuja - vai törsäisinkö oikein kunnolla muutamaan caviar ja foie gras täytteiseen. Kahden jälkimmäisen kappalehinta on reilusti kolmin kertainen!

Olettaisin, että aikoinaan valinta on tehty puhtaasti mielimakujen puitteissa. Tänään voisi hyvin kuvitella Macarons myymälään astuessaan soinnuttavansa ostoksensa kahvipöydän muuhun väritykseen. Onkohan menty hienokseltaan yli äyräiden makujen kimarassa, kun on poikettu yhden maun selkeästä linjasta? Ostamisen ilo häviää, kun pitää miettiä ainakin kolme tuntia Macarons -listan edessä!                       
Huvittavinta asiassa on kuitenkin se, että ne alkuperäiset Macaronsit, ne, jotka kerran Ranskassa 'keksittiin', olivat ihan ilman täytteitä! Kaksi paistettua puolikasta yksinkertaisesti vain paineltiin lämpiminä yhteen. Näitä vaatimattomia kakkusia haluaisin maistaa ja oppia tekemään.
  
nami-hiiri CreaTeam kirjoitti 11.9.2009 klo 23.53 
Onnea uuteen blogiin! Hauska tarina. Näet vaivaa tekstin kokoamiseen. 

Ebe kirjoitti 15.9.2009 klo 17.40 Oikean näköisiä ja makuisia Macaroneja haluaisin joskus oppia tekemään. Ne ovat uskomattoman suloisia ja tavallaan yksinkertaisia leivoksia, mutta niin vaikeita tehdä. Kokeiltu on :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOKSELLA KOMMENTISTASI !